mattivillikari

Leipää ja sirkushuveja

Olipa kerran aika, jolloin nuori meni kisällin oppiin, oppi ammatin, saavutti mestarin arvon ja teki sitä työtä koko elämänsä ajan.  Elämänsä loppuvuodet mestari opetti kisällejä.   Näin elämä kulki ennen.  Tulevaisuus oli melko lailla tiedossa ja turvattu.   Jos oli hankkinut ammatin,  tiesi suurin piirtein mitä tekee loppuelämänsä.  Osaaminen riitti.  Nyt ei riitä. 

 

Miksi tähän on tultu?   Yksinkertainen selitys on automaatio ja tekninen kehitys.  Koko olemassaolonsa ajan ihmiskunnan laiskin osa on miettinyt miten tämä työ voidaan tehdä helpommin, lihasvoimaa säästäen.  Syntyi pyörä, eläinten valjastaminen, höyrykone, sähkö, jne..

 

Jokaisessa vaiheessa säästyi massoittain ihmistyötä.  Viimeisimpiä ihmistyön korvaajana on ollut tietokone ja automaattinen tietojenkäsittely.  Siinä sai sitten valkokaulustyöläisetkin kokea mitä kehitys tarkoittaa.   Olen itse syyllistynyt tuohon edellä mainittuun syntiin.  Kun menin kehittämään pankkiryhmämme tietojenkäsittelyä, konttoreissamme oli noin viisitoistatuhatta pankkitoimihenkilöä.  Kun minut saneerattiin ulos, toimihenkilöitä oli alle kymmenentuhatta.   Olinko  siis tehnyt hyvää työtä?

 

 

Tuohon noin viidentuhannen poistumaan oli siis syyllinen ”tietokone”.   Jokainen ekonomisti osasi laskea, että tietokoneen hankkiminen tuli edullisemmaksi kuin joukkio pankkitoimihenkilöitä.  Pankille tuli siis edullisemmaksi pistää porukkaa pihalle.   Nyt ei tietenkään  pidä pistää syyllisiksi niitä ekonomisteja, koska jos näin ei olisi tehty, koko pankki olisi mennyt nurin ja kaikki loputkin toimihenkilöt olisivat saaneet kenkää.  

 

M;ikä siis neuvoksi?  Noin äkkiseltään tulee mieleen automaatiovero, jolla korvattaisiin kenkää saaville elantoa.  Tämä voi olla vain pakollinen siirtymävaihe. 

 

Miten saadaan ”tuhnurikansalaisille” mielekäs elämä.  Jos automaatio hoitaa suurimman osan yhteiskunnan tehtävistä sekä perustarpeet, suuri osa kansalaisista jää ilman päivittäistä askaretta.  Mitä tilalle?

 

 Liekö sama ongelma ollut jo Rooman valtakunnan aikana kun silloin ongelma ratkaistiin toteamalla, että kansa tarvitsee leipää ja sirkushuveja.  Sama pätee varmaan vieläkin.

 

Nuorille ja ammatinvalintaa miettiville pistän tähän lopuksi luettelon ammateista, joihin kannattaa pyrkiä.

 

kapakoitsija

parturi-kampaaja

pappi

hautausurakoitsija

hieroja / jumppaaja

jalkapallonpelaaja

jääkiekon pelaaja

golffari

ralliauton / F1 auton kuljettaja

filmitähti

näyttelijä

tietokonepelien suunnittelija

verovirkailija

tuomari

lääkäri

poliitikko / kansanedustaja

 

 

Ainoa ammattikunta, jossa kysyntä on taattu ja taloudelliset suhdanteet vaikuttavat vain vähän, on hautausurakointi.

 

Toinen melko vakaa ammatti on kapakoitsija, jos kansa ei juo iloon, se juo suruun.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Willis, hauskan ammattivalintaohjauksesi jatkoksi ja vakavasti: aivan perinteiset käsityöt:

putkimies
sähkömies
muurari
sairaanhoitaja
timpuri
maanviljelijä
autoasentaja
lähihoitaja
metsäkoneen kuljettaja
rekkakuski

nuo ammatit muuttuvat kullan arvoisiksi lähitulevaisuudessa, mutta kun niin moni haluaa taiteilijaksi tai vähintään media-assistentiksi...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hei Ilmari, nämä käsityöammatit ovat varmasti kullan arvoisia lähitulevaisuudessa. Oikeassa olet. Kai Suomessa koulutetaan liian paljon akateemisia. Huippuosaajia, joille ei kuitenkaan löydy duunia. Ollaan aika kummallisessa tilanteessa. Mekaanista suoritusta ei Suomessa näillä työvoimakustannuksilla kannata tehdä kun "vinkuintiassa" sama homma tehdään kolmasosalla tai allekin. Näiden huippuosaajien työpanosta pitäisi jotenkin voida käyttää. On olemassa vain yksi mahdollisuus, enpä sano muuta kuin että se ei ainakaan ole työkkäri.

Olisiko yhteiskuntamme hyvinvointiin ratkaisu kotimarkkinat niin kuin eräs taloustieteilijä kertoo.
Paskat välitetään ulkomaankaupasta. Erotaan EU:sta ja eurosta. Jos haluat tutustua tarkemmin näihin uuden talouden viisauksiin katso:

http://mattivillikari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/150...

Tehdään niin kuin aikanaan Jakobstadissa; Karlsson pilkkoi puita Abrahamssonnille ja päinvastoin. Molemmat saivat rahaa, jolla pystyivät elämään.

Sinullahan ei ole mitään hätää siellä susirajalla, kasvatat omat kaalisi ja perunasi ja korjaat Volvosi ja vielä jää aikaa purjehtiakin.

Sääliksi käy uusavuttomia täällä kehäkolmosen eteläpuolella. Jos yhteiskunnan ruokinta loppuisi, kuolisivat alta aikayksikön.

Näin ajattelee julkisen kirjeen Sinulle lähettämä Willis.

PS.

Vaikka tämä kirje oli Ilmarille, foorumi on tietenkin vapaa.

Erityisesti olisi kiintoisaa kuulla mielipiteitä näistä uusavuttomista, jotka pitävät mielenosoituksia sen vuoksi etteivät muut ole tehneet mitään tai tarpeeksi heidän elämänsä eteen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

"Ainoa ammattikunta, jossa kysyntä on taattu ja taloudelliset suhdanteet vaikuttavat vain vähän, on hautausurakointi."

En ole tuostakaan aivan yksioikoisen varma. Kilpailu puree kovasti varmaan silläkin alalla. Päätellen siitä, että toisen hautaustoimiston johtajan tullessa kylällä vastaan hän luo ensin arvioivan katseensa minuun ja joka kertaa kumartaa syvempään ja hymyilee leveämpään kuin edellisellä kerralla.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa